
مصالح ساختمانی مقاوم در برابر آتش
هیچ یک از مصالح ساختمانی عملا نسوز نیستند، اما استفاده از مصالح ساختمانی مقاوم در برابر آتش سبب می شود تا روند آتش سوزی به آهستگی اعمال شود و به ساکنان در محل اجازه می دهد تا تا زمان بیشتری برای فرار داشته باشند. همین امر باعث شده تا مصالح ساختمانی از لحاظ بازه زمانی آتش سوزی و تاثیر بر توانایی های ساختاری درجه بندی شوند.امروزه ایمنی ساکنان در زمان وقوع آتش سوزی از مهم ترین مسائل مورد توجه مهندسان و معماران برای برنامه ریزی، طراحی و ساخت ساختمان ها است.
نکات اجرایی پوشش های مقاوم در برابر آتش برای سازه ها:
- حفظ اتصال و چسبندگی پوشش مقاوم در برابر آتش به سطح زیرکار با افزایش دما
- تأمین ضخامت لازم پوشش برای جلوگیری از رسیدن دمای سازه به دمای بحرانی که در آن با شکست مواجه میشود.
- عدم استفاده از مواردی که موجب تضعیف شدن پوشش در برابر آتش شود. به عنوان مثال اکثر پوشش اسکلت فلزی از نظر مکانیکی نمیتوانند نماهای سنگین را مستقیماً تحمل کنند و برای نصب نما روی آنها باید از جزئیات اجرایی مناسب بهرهگیری نمود.
- ضخامت پوشش ضد حریق سازه های فلزی به عوامل مختلفی مانند نوع پوشش، میزان مقاومت مورد نیاز در برابر آتش و نوع زیرکار بستگی دارد. به طور کلی پوشش نازک، که عموماً دیرسوز کننده نامیده میشوند، بر روی مصالح قابل اشتعال نظیر چوب و برای کاهش خواص اشتعالپذیری یا پیشروی سطحی شعله به کار میروند.
- استفاده از پوشش مقاوم در برابر آتش اسکلت فلزی حتی به شکل رنگ و در یک لایه نازک چند میکرونی که پوشش ضخیم تر عمدتاً به عنوان پوشش های مقاوم در برابر آتش برای اعضای فولادی و سایر سازهها استفاده میشوند. این کار به طور متداول با ضخامتهایی بین ۱۰ تا ۵۰ میلیمتر به دست میآید.
- پوشش مقاوم در برابر آتش سازه های فلزی میتواند به دو صورت تماسی و یا غشایی انجام گیرد. در روش تماسی پوشش ضد حریق سازه های فلزی به صورت مستقیم بر روی سطح موردنظر پاشیده میشود. در روش غشایی تیرها و ستونها به وسیله ماده مقاوم حریق دوربندی شده و کفها به وسیله یک سطح در زیر آن که نقش مانع حریق را ایفاء مینماید، محافظت میگردد.
مواد از نظر مدت زمانی که آتش بر تواناییهای ساختاری آنها تأثیر میگذارد رتبهبندی میشوند. حتی الوارهای سنگین را می توان مقاوم در برابر آتش دانست. با این حال، قابل احتراق است، در حالی که فلزاتی مانند آلومینیوم یا فولاد قابل احتراق نیستند – در عوض، آنها تمایل دارند تحت گرمای شدید کمانش کنند.
بهترین مصالح ساختمانی مقاوم در برابر آتش:
- شیشه مقاوم در برابر آتش برای پنجره
- بتن
- گچ
- آجر
- سنگ
- فولاد
- فرفورژه و چدن
- آلومینیوم
- سیمان آزبست
0 دیدگاه